Huid

Een gezond paard heeft een egale, glanzende vacht en manen. Aandoeningen van de huid kunnen leiden tot kale plekjes, schilfers, wondjes, korsten, vele kleine bulten of enkele grote zwellingen.

Soms gaan de plekjes gepaard met jeuk. Let dan op de volgorde: was de jeuk er eerst en leidt de jeuk tot plekjes of waren de plekjes er eerst en leiden deze tot de jeuk. 

Huidaandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een allergie tegen iets, schimmels, bacteriën, mijten, insecten, planten of zonlicht. Huidaandoeningen kunnen ook veroorzaakt worden door drukkingen en irritatie van zadel en tuig. 

Afhankelijk van de oorzaak zijn de huidaandoeningen dan al niet besmettelijk. Het is daarom belangrijk om bij huidproblemen altijd de dierenarts te raadplegen.

Luis

Luizen zijn erg vervelend voor een paard. Ze veroorzaken veel jeuk. Er zijn twee soorten luizen waar een paard last van kan krijgen:

  • Steekluizen, deze voeden zich met bloed van het paard
  • Buitluizen, deze voeden zich met de huidschilfers van het paard

 

Symptomen

Symptomen van luizen zijn:

  • Het paard heeft erge jeuk
  • Het paard heeft kale plekken op zijn lichaam
  • Je kan volwassen luizen in de vacht zien
  • Je ziet witte eitjes in het haardek

 

Wanneer moet je de dierenarts laten komen?

Het is niet noodzakelijk om de dierenarts te laten komen. je kan zelf wel vaststellen dat het om luizen gaat. Je kan een ontsmettingsmiddel bij de dierenarts ophalen.

In de tussentijd moet je je paard isoleren om besmetting op andere paarden te voorkomen. Was ook alles wat in contact is geweest met dit paard om de luizen en luizen eitjes te doden. 

 

Hoe wordt een paard tegen luis behandeld?

In winkels en bij de dierenarts zijn ontsmettingsmiddelen te koop tegen luizen. Je wast je paard hier in zijn geheel mee. De luizen worden gedood en van het lichaam afgespoeld. Herhaal dit tot dat de klachten volledig verdwenen zijn. Was ook alle spullen van het paard goed. Als hier namelijk luizen achter blijven is het paard binnen no time weer besmet met luizen.

 

Hoe kan je luizen voorkomen bij paarden?

Zorg voor een goede hygiëne in en om de stal. Controleer nieuwe paarden op luizen voordat je ze bij de kudde voegt, wanneer het paard is besmet met luizen, behandel hem dan eerst tot dat hij luisvrij is voor dat je hem bij de kudde voegt. Dit voorkomt verdere besmetting.

 

Bronvermelding

De paardendrogist, https://www.paardendrogist.nl/blog/luizentekenmijten/

Mok

Mok is een veelvoorkomend huidprobleem in en om de kootholte. Vooral witte huiddelen zijn gevoelig voor deze aandoening. Bij een paard met mok zien we enkele of vele wondjes of klove, al dan nier met korsten in de kootholte. In zeer ernstige gevallen kan het paard kreupel zijn. Er zijn veel verschillende factoren die mok kunnen veroorzaken, namelijk:

  • Vochtige warmte, bijvoorbeeld door een slechte stalhygiëne, contact met mest van een paard met diarree, drassige weide of natte rijbaan, veelvuldig wassen van de paardenbenen of geschoren kootholtes, waardoor de haren niet mee kunnen werken als waterafvoer.
  • Zonnebrand vooral op witte huiddelen.
  • Haarzakontstekingen in de onderbenen.
  • Mijten en schimmels.

Indien mok niet goed wordt behandeld kan bloedvergiftiging ontstaan, met een blijvend dik been als gevolg.

 

Symptomen van mok 

Mok is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Kleine of grote wondjes in en om de kootholte
  • Mogelijke kreupelheid
  • Dik been

 

Wanneer moet je de dierenarts inschakelen?

Schakel de dierenarts in bij ernstige mok met diepe kloven, veel korsten, indien het been dik wordt of indien de genezing te lang duurt.

Zelf kan je eerst de kootholte één keer goed schoonmaken door de onderbenen te wassen met lauw water en een ph-neutrale zeep. Breng daarna een mokzalf op. Wordt de behandelde plaats vies, veeg dan met een zachte doek schoon en breng regelmatig opnieuw de zalf aan. Ontstaat de mok door mijten of mok behandel dan actief tegen de mijt of schimmel. Zorg voor een optimale hygiëne en een droge ondergrond. 

 

Hoe wordt mok behandeld?

Wanneer de oorzaak van de mok is vastgesteld kan je doelgericht behandelen. Zorg ervoor dat je de omgeving waarin je je paard huisvest optimaal is en dit geen oorzaak van mok meer kan zijn.

In de eerste stadie kan een ontsmettende shampoo al voldoende zijn. Een zalf met antibiotica en/of ontstekingsremmers kan de mok ook goed tegen gaan. 

 

Hoe kan je mok voorkomen?

Niet in alle gevallen kan mok worden voorkomen, maar met een optimale hygiëne en door de haren in de kootholte niet te scheren verminder je de kans op mok.

 

Bronvermelding

EHBO- paard KNHS

Paardenarts, mok bij paarden https://www.paardenarts.nl/kennisbank/mok-bij-paarden/#behandeling-mok

Ringworm 

Sommige schimmelsoorten kunnen een besmettelijke huidaandoening veroorzaken. Vooral jonge paarden en dieren met een verminderde weerstand zijn vatbaar. Schimmels gedijen vooral op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld onder het zadel of op de singelplaats achter de elleboog. Een tot zes weken na besmetting ontstaan kleine bultjes met openstaande haren. Hieruit ontstaan ronde, kale schilferige plekjes. Die genezen vanuit het midden. Daarom wordt deze aandoening ook 'ringworm' genoemd. Schimmels jeuken niet maar zijn wel erg besmettelijk. De besmetting gebeurt via alles dat de aangetaste huid heeft aangeraakt zoals borstels, dekens, tuig of de laarzen van de ruiter. 

 

Symptomen van ringworm

Ringworm is te herkennen aan:

  • Bultjes met openstaande haren
  • Ronde kale plekken
  • Schilferige plekjes op de huid

 

Wanneer moet je de dierenarts inschakelen?

Wanneer je paard is besmet is het altijd verstandig om voor de eerste behandeling contact op te nemen met je dierenarts. Dit is belangrijk omdat bij elke behandeling die je doet het beeld van de schimmel kan vertroebelen, hierdoor is het moeilijker voor de dierenarts om te bepalen van welke schimmel jouw paard last heeft. Als dit voor de dierenarts lastig wordt, wordt het ook lastig om de juiste behandeling te kunnen voorschrijven.

 

In de tussentijd is het verstandig om je besmette paard te isoleren van de andere paarden, zodat verdere besmetting wordt voorkomen.

 

Hoe word ringworm behandeld?

Je paard moet drie keer helemaal gewassen worden met een anti-schimmelmiddel. Tussen deze wasbeurten moet een tussenpoos zitten van drie tot vijf dagen. Desinfecteer ook al je borstels, dekens, sjabrakken, het tuig, de rijlaarzen, de stal en omgeving met anti-schimmelmiddel. 

 

Hoe kan je schimmel voorkomen?

Met een aantal hygiëne-maatregelen is een schimmelinfectie vaak te voorkomen.

  • Gebruik bij ieder paard eigen poetsspullen, dekens, sjabrakken enz.
  • Zorg voor optimale hygiëne in en om de stal
  • Vaccineren is mogelijk, raad hiervoor je dierenarts

 

Bronvermelding

EHBO-paard KNHS

Staart en maneneczeem 

Staart- en maneneczeem is een overgevoeligheidsreactie bij het paard. Door deze allergie ondervindt het paard of de pony, jeuk aan de manenkam, de staartwortel, onder de buik en soms ook op andere locaties. Door deze jeuk zal het paard gaan schuren, met als gevolg dat de huid beschadigd raakt. De huid wordt dikker en haren breken af. Dit alles kan ertoe leiden dat er ook nog een bijkomende huidontsteking optreedt. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door speeksel van bepaalde muggen, met name de Cullicoides. Vlak voor het bloedzuigen, komt er wat speeksel van de mug vrij. Juist dit speeksel zorgt voor de allergische reactie, die als gevolg staart- en maneneczeem geeft.

 

Symptomen van staart en maneneczeem

Staart en maneneczeem is te herkennen aan:

  • Het paard schuurt aan zijn staart, manen en/of rondom het hoofd
  • Dit schuren gaat tot bloedens aan toe
  • Het paard heeft schuurplekken tussen de manen en staart

 

Wanneer moet je de dierenarts laten komen?

In principe is het niet nodig om de dierenarts in te schakelen. De eerste maatregelen kan je namelijk zelf nemen. Wel is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts wanneer de schuurplekken op je paard ontstoken raken. De dierenarts kan dan ontstekingsremmers en/of antibiotica toedienen. 

Wat je zelf kan doen is je paard tegen de beten en vliegen beschermen door een vliegendeken op te doen in de wie. Ook kan je je paard in een donkere koele ruimte huisvesten wanneer de weide te vol zit met vliegen. 

 

Hoe wordt staart en maneneczeem behandeld?

Voor staart en maneneczeem bestaat geen volledige behandeling. Wel kan je de allergische reacties verminderen en/of voorkomen. Dit doe je door bijvoorbeeld je paard een vliegendeken om te doen, een vliegenkap of zijn staart en manen te behandelen met antivlieg middel. 

 

Hoe kan je staart en maneneczeem voorkomen?

De gevoeligheid voor de vliegjes is erfelijk. Je kan er dus voor kiezen om niet te gaan fokken met paarden die allergische reacties vertonen op deze vliegjes. 

Heeft je paard last van staart en maneneczeem kan je ervoor zorgen dat je paard hier zo min mogelijk last van heeft. De insecten zijn het meest actief rondom zonsopgang en zonsondergang, zorg er in deze periode voor dat je paard binnen staat in een koele en donkere ruimte.

Vliegendekens biedt bescherming tegen vliegen, zo ook vliegenmaskers. Zorg dat je paard deze om krijgt zodra deze de weide opgaat. Overigens kan je insectenspray gebruiken, maar dit heeft bij ieder paard een andere werking en werkt vaak maar voor korte duur.

 

Bronvermelding

EHBO-Paard

Daphorst, Staart en maneneczeem https://www.daphorst.nl/nl/paard/medische-informatie/huid/staart-en-maneneczeem/

Maak jouw eigen website met JouwWeb