Luchtweg aandoeningen

Het paard heeft zeer gevoelige luchtwegen. Van oorsprong is het paard een steppedier, dat dag en acht buiten, in de frisse lucht verblijft. In stallen is het klimaat vaak zeer ongunstig voor het paard. Er blijft te veel stof in lucht hangen, ammoniakdampen komen vrij en schimmelsporen zitten in het strooisel en ruwvoer. 

 

Met algemene voorzorgsmaatregelen kun je heel veel doen voor de gezondheid van de luchtwegen van je paard. 

  1. Laat het paard zoveel mogelijk in de frisse lucht verblijven.
  2. Zorg voor open stallen. Een paard heeft niet gauw last van kou, maar wel veel last van slechte ventilatie.
  3. Mest de stal iedere dag grondig uit. Haal het paard voor het uitmesten uit de stal. Laat het stof na het uitmesten eerst zakken. Laat het paard pas weer in de stal als het stof gezakt is. 
  4. Geef alleen stof- en schimmelvrij ruwvoer en sla geen stro of hooi boven de paardenstal op. Schimmelsporen dwarrelen anders op de paarden neer en kunnen luchtwegirritaties veroorzaken. 

Cornage 

Cornage is een verlamming van de (meestal linker) stemband. De stemband is verlamd omdat de zenuw, die de stemband van prikkels voorziet, beschadigd is. De linker zenuw is langer dan de rechter zenuw. Door het verloop van de zenuw en het buigen van de hals komt de zenuw onder spanning te staan en kan beschadigd raken. Daarom is bij cornage meestal de linker stemband verlamd. 

Cornage is erfelijk. Merries hebben minder vaak last van cornage dan hengsten of ruinen. Ook komt cornage voornamelijk bij grotere paarden met een stokmaat boven 1.70 meter voor. Stamboeken sluiten hengsten met cornage voor de dekdienst uit. Cornage kan ook ontstaan na een ontsteking (bijvoorbeeld droes). 

Tijdens het inademen is vooral bij inspanning een hoogtonig geluid te horen omdat de verlamde stemband de instroom-opening vernauwd en de luchtstroom doet trillen. Het paard heeft er normaal niet veel last van. Pas bij zware inspanning en ernstige stembrandverlamming neemt het uithoudingsvermogen af. Een operatie is mogelijk, maar in Nederland niet toegestaan, tenzij het medisch noodzakelijk is. 

 

Symptomen

Een fluitend geluid bij het inademen tijdens inspanning.

 

Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Wanneer je merkt dat je paard een fluitend geluid maakt tijden inspanning is het raadzaam om de contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan jouw paard onderzoeken en zo vast stellen of het daadwerkelijk op cornage gaat. Wanneer je de dierenarts hebt ingeschakeld is er niet veel wat je in de tussentijd kan doen, behalve wachten op de dierenarts.

 

Hoe wordt cornage behandelt?

De meeste paarden met een lichte vorm van cornage kunnen daar tot een bepaald niveau prima mee functioneren. In deze gevallen is er vaak geen behandeling nodig. Wanneer er echt sprake is van cornage waarbij het paard het erg benauwd heeft en het uithoudingsvermogen wordt aangetast, kan een operatie een uitkomst bieden.

Cornage is verder ook niet te voorkomen.

 

Bronvermelding:

EHBO-paard KNHS

Paardenarts, cornage bij paarden https://www.paardenarts.nl/kennisbank/cornage-bij-paarden/

 

Dampigheid

Een langdurige (chronische) ontsteking van de diepere luchtwegen kan leiden tot dampigheid. Dit is te vergelijken met astma bij de mens. Vaak wordt de aandoening ook COPD genoemd (Chronic obstructive pulmonary disease). De luchtwegen zijn gevoelig voor stof en schimmelsporen en zijn blijvend ontstoken. Hierdoor vindt er meer slijmvorming plaats. Het slijm veroorzaakt hoest en de ontsteking veroorzaakt zwelling van de luchtwegen. Door de zwelling zijn de luchtwegen vernauwd. Door een spasme in de kringspieren, die de bronchiën omsluiten, worden de bronchiën bovendien dichtgeknepen.

Het paard heeft moeite om voldoende zuurstof op te nemen en kan steeds minder werken. Een dampig paard ademt zwaar. Het uitademen kost zichtbaar moeite, het dier moet zijn buikspieren inzetten om de lucht uit de longen te persen.

Door het chronische karakter van de aandoening wordt er te veel onstekingsweefsel in de longen gevormd. Hierdoor verliezen de longen hun elasticiteit. Bij dampige paarden ontstaat een 'dampigheidsgroeve' op de achtergrens van het longveld. In ernstige gevallen beweegt ook de anus met de ademhaling mee.

Op den duur kan de chronische ontsteking in de bronchiën zich uitbreiden naar de longblaasjes. Deze verliezen hun elasticiteit en kunnen knappen. Dat noemen we longemfyseem. Deze schade is onherstelbaar.

Symptomen 

Een dampig paard kan verschillende symptomen vertonen:

  • Een snellere ademhaling
  • Hoesten
  • Een slome algemene indruk
  • Dampigheidsgroeve
  • Verminderde prestaties
  • Wijde neusgaten bij het ademen
  • Beweging van de anus bij het ademen
  • Neusuitvloeiing

 

Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Als je symptomen herkent van dampigheid bij je eigen paard is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan zo vaststellen of je paard echt aan dampigheid leidt en zal een behandelingsplan voor je opstellen. 

Wanneer je de dierenarts hebt geraadpleegd kan je er alvast voor zorgen dat je paard zo weinig prikkeling van de luchtwegen krijgt door:

  • Veel toegang tot frisse lucht (weide met beschutting)
  • Een stofvrije omgeving
  • Voorkom prikkels door schimmelsporen en stof
  • Voorkom prikkels door amoniakdampen
  • Voer natgemaakt hooi of voordroogkuil

Hoe wordt dampigheid behandelt?

Helaas is de bindweefselvorming die door dampigheid wordt veroorzaakt onomkeerbaar. Dampigheid is dus niet te genezen het enige wat je kan doen is verlichting bieden. Enige verlichting kan gegeven worden door:

  • Behandeling van de actieve irritatie/ ontsteking aan de longen
  • Stofarme bodembedekking in de stal
  • Veel frisse lucht
  • Een stofarme omgeving
  • Een schone stal
  • Nat hooi of voordroogkuil voeren
  • Aangepaste trainingsarbeid 

 

Hoe kan je dampigheid voorkomen?

Neem elke luchtwegaandoening serieus en laat je paard behandelen door een deskundige. Laat je paard zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk in de frisse lucht en zorg ervoor dat het paard niet of nauwelijks bloot staat aan irriterende prikkels.

 

Bronvermelding:

EHBO-paard KNHS

Paardenarts, dampigheid bij paarden https://www.paardenarts.nl/kennisbank/dampigheid-bij-paarden/ 

 

Droes

Droes is een zeer besmettelijke, acute keelontsteking. Deze wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus-equi. Vooral jonge dieren maken deze ziekte door. Heeft een paard een keer droes gehad, dan is het daarna langere tijd immuun. 

In het begin heeft het paard keelpijn omdat het slijmvlies in de keel gezwollen en pijnlijk is. Hierdoor kan het moeilijk slikken. Het paard heeft in deze fase een typische lichaamshouding: het staat met naar voren gestrekte hals. Het paard eet niets of nauwelijks, soms valt het voer uit de mond. 

Het paard krijgt hoge koorts (tot 41º). Het paard kan hevig zweten en maakt een behoorlijke zieke indruk. Vaak hoor je een onderdrukte hoest, vochtig en rochelend en zie je pusachtige neusuitvloeiing. 

De lymfeklieren raken ontstoken en er vormen abcessen. Deze rijpen in een aantal dagen (10 - 14) en breken in de meeste gevallen uiteindelijk naar buiten door.

Hierna volgt vrij snel de herstelfase. Het kan enkele weken duren voordat het paard weer helemaal fit is.

Droes is bijzonder besmettelijk. De bacterie kan zich bijvoorbeeld via de kleding van de verzorger verspreiden. 

 

Symptomen

 Je kunt droes herkennen aan de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Heldere witte neusuitvloeiing
  • Neusuitvloeiing wordt na enkele dagen pusachtig
  • Abcessen vormen zich
  • Hals wordt gestrekt gedragen
  • Moeilijk slikken
  • Lymfeklieren rondom het hoofd zijn verdikt

 

Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Je moet de dierenarts inschakelen wanneer de koorts van je paard gevaarlijk hoog wordt of wanneer je ziet dat hij moeite krijgt met ademen en benauwd wordt. De dierenarts kan dan zijn abces open snijden om de druk te verlagen, waardoor de luchtwegen weer meer ruimte krijgen.

Zelf kan je ervoor zorgen dat je paard genoeg frisse lucht krijgt en dat je je paard warm houdt. Je kunt de rijping van de abcessen door er trekzalf op te smeren, verwijder dan eerst wel het haar van het abces. Dan heeft de zalf namelijk meer werking. 

 

Hoe wordt droes behandeld?

Het paard moet volledige rust krijgen. Normaal gesproken worden ontstekingen behandeld met antibiotica, bij droes is dit niet het geval. Antibiotica zou de rijping van de abcessen namelijk alleen maar tegen houden en hierdoor blijven de klachten. Wel als droes in een vroeg stadium wordt ontdekt en er zich nog geen abcesvorming heeft plaatsgevonden kan het paard behandeld worden met antibiotica. 

Om de abcessen eerder tot rijping te laten komen kan je de abcessen kaal scheren en er trekzalf op smeren. Nadat de abcessen op zijn geknapt dienen deze een keer per dag te worden schoongemaakt. 

Hoe kan je droes voorkomen?

Droes is erg besmettelijk. Is één paard op stal ziek, dan kan het zinvol zijn om dat dier te isoleren. Dat alleen is nog niet voldoende. De verzorger moet dan ook zeer strenge hygiënemaatregelen treffen. De verzorger moet alles steeds goed ontsmetten, aparte stalkleding dragen en apart gereedschap gebruiken of ook het gereedschap ontsmetten.

Stalgenoten van het zieke paard kun je dagelijks twee keer de temperatuur en de lymfeklieren aftasten. Bij een verhoging of een lymfeklierzwelling, raadpleeg je de dierenarts voor een betreffende behandeling.

Bronvermelding:

EHBO-paard KNHS

Paardenarts, Droes https://www.paardenarts.nl/kennisbank/droes/#symptomen-droes

Influenza

Influenza is een virusinfectie van de voorste luchtwegen, namelijk de neus, luchtpijp en bronchiën. Deze ziekte kun je vergelijken met verkoudheid bij de mens. De paarden hebben een lichte koorts, neusuitvloeiing, hoesten soms en eten minder. Virussen verspreiden zich door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes, die vrijkomen bij het hoesten. Meestal gaat de ziekte na een week weer over, tenzij er een tweede (secundaire) bacteriële infectie bij komt. In dat geval loopt de koorts weer op en hoest het paard veel.Hierbij kan slijm en/of pus worden opgehoest. 

Symptomen

Symptomen van Influenza zijn:

  • Hooge koorts
  • Sugheid
  • Verminderde prestaties
  • Weinig eetlus
  • Waterige neusuitvloeiing
  • Droge hoest

 

Wanner moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Wanneer je merkt dat je paard symptomen vertoond van Influenza kan je contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan een antibiotica kuur voorschrijven waarmee de ontsteking afremt en een secundaire bacteriële infectie hopelijk weg blijft.

Zelf kan je er voor zorgen dat je paard geen arbeid verricht en voldoende tijd krijgt om te herstellen. Zorg voor een frisse, stofvrije omgeving en voer natgemaakt hooi of voordroogkuil om prikkeling van de luchtwegen te voorkomen.

 

Hoe wordt Influenza behandeld?

Influenza wordt behandeld met een koortsremmer in combinatie met antibiotica. Daarnaast is rust en een frisse omgeving van belang bij het herstel.

 

Hoe kan je Influenza voorkomen?

Een vaccinatie beschermt paarden tegen de ziekte symptomen, maar niet tegen de infectie. Dit houdt in dat gevaccineerde dieren nog altijd een infectiebron kunnen zijn voor gevoelige paarden. Het is daarom raadzaam om alle paarden tegelijkertijd te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 3 tot 12 weken tussentijd. Daarna is een jaarlijkse hervaccinatie voldoende.

Vaccinatie tegen influenza is een verplichting bij paarden die op concours gaan. Enkel bij (internationale) sportpaarden is een 6-maandelijkse hervaccinatie vereist. 

Veulens nemen normaal via de biest gedurende 4 tot 6 maanden de nodige antistoffen op. Indien de merrie niet of gedurende de eerste 7 maanden van de dracht werd geënt, kan u de basisvaccinatie bij het veulen het beste starten bij 4 maanden oud. Indien de merrie tijdens de laatste 4 maanden van de dracht werd geënt, kan u vanaf 6 maanden oud beginnen met de basisvaccinatie. Bescherming tegen griep treedt ongeveer 2 weken na de basisvaccinatie op.

 

Bronvermelding:

EHBO-paard KNHS

Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg, Influenza http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/paard/ziekten/542-influenza

Rhinopneumonie 

Rhinopneumonie is een virusinfectie die door een herpesvirus wordt veroorzaakt. Er zijn drie vormen van Rhinopneumonie.

De verkoudheidsvorm

Deze vorm komt regelmatig voor, met name bij jonge paarden. De dieren hebben last van koorts, hoesten en hebben neusuitvloeiing. Soms veroorzaakt de ziekte ook dikke benen. De verkoudheidsvorm is relatief onschuldig en de dieren genezen vrij vlot.

De abortus vorm

De meestal te vroeg geboren veulens zijn erg verzwakt en sterven na de geboorte of worden dood geboren. Voor het veulen is geen hulp mogelijk, de merrie is zelf verder niet ziek.

De neurologische vorm (verlammingsvorm)

Deze vorm veroorzaakt een coördinatiestoornis en soms verlamming. De paarden hebben een slappe staart en kunnen vooral de achterhand niet meer goed bewegen. Soms is ook de voorhand aangetast. Paarden die aan deze vorm lijden hebben een intensieve behandeling nodig.

Het virus verspreidt zich vooral door direct contact tussen de paarden. Het kan korte tijd overleven op kleding van verzorgers, maar het kan ook grote afstanden overbruggen. Het verspreidt zich ook via "dragers". Dragers zijn gezonde dieren,die het virus in zich dragen en verspreiden zonder er zelf ziek van te zijn. Bij stress of verminderde weerstand kan de ziekte zich ook bij de dragers openbaren.

 

Symptomen

Symptomen bij Rhinopneumonie zijn:

  • Koorts
  • Slecht eten
  • Te vroeg geboren of dood geboren veulen
  • Verlammingsverschijnselen
  • Neusuitvloeiing
  • Dikke benen
  • Zwalken lopen
  • Slappe staart
  • Paard blijft liggen
  • Verdikte lymfeklieren

 

Wanner moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Als je merkt dat je paard gelijke symptomen vertoond dan de hierboven beschreven symptomen is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan namelijk vaststellen of het daadwerkelijk Rhinopneumonie betreft en kan samen met jou een behandelingsplan opstellen.

Zelf kan je bij de verkoudheidsvorm zorgen dat je paard geen arbeid verricht en voldoende rust krijgt om te herstellen. zorg voor een frisse, stofvrije omgeving en voer natgemaakt hooi of voordroogkuil om prikkeling van de luchtwegen te voorkomen. Bij de abortusvorm is het belangrijk om intensieve hygiënemaatregelen te nemen. De merrie moet geïsoleerd worden, de dorde vrucht en nageboorte moet goed verpakt worden en moeten worden opgestuurd naar de dierenarts voor nader onderzoek. Kleding en schoeisel van de verzorgers moeten worden ontsmet na elk contact met zowel de merrie als de vrucht en nageboorte. Bij de verlammingsvorm kan je als eigenaar niet heel veel doen, zorg voor een goede hygiëne in en om de stal en als je paard ligt dient deze elke 2-4 uren omgedraaid te worden.

Hoe wordt Rhinopneumonie behandeld?

De verkoudheidsvorm van Rhinopneumonie wordt op de zelfde manier behandeld als bij Influenza. Er wordt een antibioticamiddel toegediend om de ontsteking te remmen en een eventuele secundaire bacteriële infectie tegen te gaan.

Bij de abortusvorm kan de dierenarts niks voor het veulen betekenen en aangezien de merrie niet ziek is heeft deze ook geen behandeling nodig. Wel is het verstandig om de vrucht en de nageboorte goed te verpakken en op te sturen naar de dierenarts voor nader onderzoek.

Bij de verlammingsvorm is de behandeling vooral gericht op het voorkomen van verdere schade. Het staande paard kan ondersteund worden door het in een speciale "broek" te hangen. Het liggende paard moet regelmatig, elke 2 tot 4 uur, omgedraaid worden. Vaak is de blaas van het paard ook gedeeltelijk verlamd. De dierenarts kan een katheter inbrengen om de urine te laten afvoeren.

Hoe kan je Rhinopneumonie voorkomen?

Paarden kunnen uit voorzorg worden ingeënt. De mogelijkheden van vaccinatie zijn per vorm verschillend. Voor de verkoudheidsvorm kan je minimaal 2 keer per jaar vaccineren en dit is redelijk betrouwbaar. Voor de abortusvorm kan je minimaal 4 keer per jaar vorm vaccineren, deze bied alleen geen volledige bescherming tegen abortus. Voor de verlammingsvorm kan je vaccineren, maar dit is waarschijnlijk niet effectief. Alleen de kans op een infectie wordt verlaagd. Bij een bedrijf met veel paarden kan dat zinvol zijn.

 

Bronvermelding:

EHBO-paard KNHS

Neusbloeding

Bij een neusbloeding komt er bloed uit één of beide neusgaten. Het bloed kan afkomstig zijn van een verwonding in de neus. Dan zal het bloed meestal uit één neusgat komen. De oorzaak kan ook een bloeding in de longen zijn. Dan komt het bloed uit beide neusgaten. Een verwonding in de neus kan ontstaan door een val of geweld van buitenaf, een botbreuk, een tumor of door slijmvliesbeschadiging. Het neusslijmvlies kan bijvoorbeeld beschadigd raken bij het inbrengen van een neussonde. In al deze gevallen raken bloedvaten in de neus beschadigd en kan bloed uit de neus komen.

 

Symptomen

Symptomen van een neusbloeding zijn:

  • Er loopt bloed uit één of beide neusgaten

 

Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Bij een neusbloeding moet je de dierenarts inschakelen wanneer:

  1. De bloeding hevig is
  2. De bloeding herhaaldelijk optreedt
  3. Een lichte bloeding niet stopt binnen 10 tot 15 minuten 

Je kan zelf je paard kalmeren, door opwinding stijgt namelijk de bloeddruk en hierdoor kan de bloeding heviger worden. Houd een coolpack of een koele natte handdoek op de neusrug tegen het hoofd aan. Je mag een neusbloeding nooit tamponneren, omdat het kan zijn dat de bloeding niet in het neusgat zit. Het gevolg zal zijn dat het bloed door het andere neusgat gaat stromen hierdoor wordt de beademing belemmerd. Dit zorgt weer voor verstikkingsgevaar.

 

Hoe wordt een neusbloeding behandeld?

Een neusbloeding door beschadigt slijmvlies hoeft niet behandeld te worden. Het lichaam zorgt er zelf voor dat de bloeding stopt. Bij bijvoorbeeld een tumor of een botbreuk zal de dierenarts nagaan of een operatie een uitweg kan bieden. 

 

Hoe kan je een neusbloeding voorkomen?

Een neusbloeding is helaas niet te voorkomen.

 

Bronvermelding

EHBO- paard KNHS

Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht, Bloedneus https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/diversen/bloedneus/diagnose-behandeling-bloedneus/ 

Longbloeding

Een longbloeding kan optreden bij zware inspanning, zoals bij renpaarden tijden de race. De extreme inspanning vereist snelle ademhaling en een hoge bloeddruk. Tere bloedvaatjes in de longen kunnen door de hoge druk knappen. Elke luchtwegverstopping vergroot de kans op een longbloeding. Soms, maar lang niet altijd is het bloed, afkomstig uit de longen, zichtbaar in de neusgaten. Het is dan lichtoord en schuimend. Een zware val of aanvaring met bijvoorbeeld een hindernis kan ook een longbloeding veroorzaken.

 

Symptomen

Een longbloeding herken je aan:

  • Slap paard
  • Moeite met ademhaling
  • Neusbloeding met lichtrood, schuimend bloed
  • Snelle ademhaling, ook na de rustperiode
  • Bleke tot blauw rode slijmvliezen
  • Geen longgeruis hoorbaar in het onderste gedeelte van de longen bij ernstige longbloedingen

 

Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?

Neem onmiddellijk contact op met u dierenarts en kalmeer het paard tot te dierenarts arriveert. Door opwinding stijgt de bloeddruk namelijk, hierdoor kan de bloeding heviger worden.

 

Hoe wordt een longbloeding behandeld?

De dierenarts zal het paard medicijnen geven waardoor het bloeden mogelijk gaat stoppen. Wanneer het paard teveel bloed heeft verloren zal de dierenarts een bloedtransfusie toedienen. Wanneer de bloeding te hevig is en niet ophoudt zal de dierenarts moeten overwegen om een operatie uit te voeren waarbij de dierenarts de betreffende aders afbind om de bloeding te stoppen.

 

Hoe voorkom je een longbloeding?

longbloeding is alleen te voorkomen als de oorzaak te zware inspanning is. Je kan dan zware training vermijden.

 

Bronvermelding

EHBO-paard KNHS

Maak jouw eigen website met JouwWeb